Protestoların en kitlesel adreslerinden biri Münih oldu. Yaklaşık 3 bin 200 kişi Königsplatz (Kral Meydanı)’da bir araya gelerek “AfD yasaklansın” sloganları attı. Göstericiler adına konuşan aktivist Jana Haefner, AfD’nin demokrasi karşıtı bir çizgide ilerlediğini belirterek, “Demokrasiyi içten devre dışı bırakmak isteyen bir yapının, onun nimetlerinden faydalanmasına izin verilmemeli” dedi.
AfD’nin politikalarının özgürlükçü demokrasinin temel ilkeleriyle bağdaşmadığını ifade eden Haefner, partinin yasaklanması için gösterilerin sürdürüleceğini söyledi.
BERLİN’DE 18 MART MEYDANI'NDA BİNLER TOPLANDI
Başkent Berlin’deki gösterinin adresi ise tarihi Brandenburg Kapısı’nın önündeki 18 Mart Meydanı oldu. Polise göre yaklaşık 3 bin, organizatörlere göre ise 7 bin kişi meydanda toplandı. Eylemciler, “Artık bahane kalmadı, AfD yasaklansın” sloganlarıyla partinin kapatılması çağrısı yaptı.
Taşınan pankartlarda da benzer mesajlar yer aldı. Göstericiler, “AfD’yi durdurmanın tek yolu, partinin yasaklanmasıdır” diyerek, Alman meclisi Bundestag, Eyaletler Meclisi Bundesrat ve federal hükümete çağrıda bulundu. Açıklamada, Federal Anayasa Mahkemesi nezdinde yasaklama sürecinin başlatılması gerektiği belirtildi.
İSTİHBARAT: “AfD AŞIRI SAĞCI”
Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV), 2 Mayıs 2025 tarihli yıllık raporunda AfD’yi “kesin ve tümüyle aşırı sağcı” olarak sınıflandırmıştı. Bu sınıflandırma, partinin Alman Anayasası’na aykırı faaliyetlerde bulunduğu şüphesini güçlendirirken, yasak talebine zemin hazırlıyor.
Demokrasiyi savunma adına AfD’ye karşı sokaklara çıkan binler, bu süreçte kamuoyu baskısının artarak devam edeceğini söylüyor.