Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, Ankara'nın Pursaklar ilçesindeki yeni genel merkezinde BBC Türkçe'ye verdiği röportajda, Türkiye'de gündeme gelen yeni süreci değerlendirdi.

Öcalan'ın silahsızlanma çağrısı ve PKK'nin fesih kararı

Yeni süreç tartışmaları, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim'de, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Meclis'te PKK'nın lağvedildiğini açıklamasını önermesiyle başladı. Öcalan, 27 Şubat'ta PKK'ya silahsızlanma çağrısı yaptı ve örgüt 12 Mayıs'ta silah bırakma ve kendini feshetme kararı aldı.

MİT ve Öcalan arasındaki görüşmelerin rolü

Yapıcıoğlu, yeni sürecin arka planında Öcalan ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) arasında uzun süren görüşmeler olduğunu iddia etti. Bu sürecin başarı şansının öncekilere göre daha yüksek olduğunu savunan Yapıcıoğlu, süreci desteklediklerini belirtti.

PKK'nin açıklamalarına eleştiri

PKK'nin silah bırakma açıklamasını olumlu bulan Yapıcıoğlu, yapılan açıklamaların ideolojik olarak bağnazlık ve saplantı içerdiğini ifade etti.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile sürece dair görüştüklerini belirten Yapıcıoğlu, süreci asıl yürütenlerin detaylarıyla oturup konuşmuş ve planlarını yapmış gibi bir görüntü olduğunu söyledi.

DEM Parti ile iletişim ve anayasa tartışmaları

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) kendilerine görüşme talebi gelmediğini belirten Yapıcıoğlu, Kürt sorununun silahsızlanma ile tamamen çözülmeyeceğini savundu. Yeni anayasanın önemli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yapıcıoğlu, anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilemeyeceğine dair dördüncü maddeyi eleştirerek, bu maddeyi savunanları "Kenanistken, 'Biz Kemalistiz' demeyin" sözleriyle eleştirdi.

Ekrem İmamoğlu ikinci kez hakim karşısında
Ekrem İmamoğlu ikinci kez hakim karşısında
İçeriği Görüntüle

Yapıcıoğlu, parlamenter sisteme dönüşün tartışılabileceğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi