Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Yeni Yol Grubu’nun sunduğu ve engelli bireylerin yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan Meclis Araştırma Önergesi’ni kabul etti. Bu önemli adım, engellilere yönelik dağınık kamu hizmetlerinin tek çatı altında toplanmasını ve "Engelliler Bakanlığı" kurulmasını hedefliyor.
Muğla Milletvekili ve Yeni Yol Grubu Grup Başkanvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ’ın öncülüğünde sunulan önerge, uzun süredir dile getirilen bir soruna dikkat çekiyor. Engelli bireylerin kamu hizmetlerine erişiminde yaşanan zorlukların ve koordinasyon eksikliklerinin ortadan kaldırılmasına yönelik yapılan öneride, "Engelliler Bakanlığı" kurulması gerektiği vurgulandı. Özdağ, Anayasa’nın 10. maddesinde yer alan "pozitif ayrımcılık" hükmüne de atıfta bulunarak, devletin engelli bireylere karşı sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.
20 YILDIR ÇÖZÜMSÜZ KALAN ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNU
Özdağ, 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun'un uygulamaya konulamayan yönetmeliklerinin hala çıkarılmadığını hatırlattı. Bu durumun engelli bireylerin yaşamını zorlaştıran bir başka sorun olduğunu belirten Özdağ, iktidara seslenerek, bu yönetmeliğin bir an önce çıkartılması gerektiğini söyledi.
YOKSULLUK, EĞİTİM VE İSTİHDAM SORUNLARI HALA ÇÖZÜLMEDİ
Türkiye’de 10 milyonun üzerinde engelli birey olduğuna dikkat çeken Özdağ, bu bireylerin büyük bir kısmının hala yoksulluk sınırının altında yaşadığını söyledi. Ayrıca, engelli bireylerin eğitime erişiminde yaşanan eşitsizlik ve kamu ile özel sektördeki istihdam sorunlarına da dikkat çekti. Özdağ, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde otistik bireyler için geliştirilen özel projeyi örnek göstererek, engellilerin üretim süreçlerine katılımının artırılmasının sosyal devletin sorumluluğu olduğunu belirtti.
YENİ YOL GRUBU'NUN ÖNERGESİ MECLİS ARAŞTIRMASI BAŞLATIYOR
Kabul edilen önergeyle birlikte, Meclis Araştırması başlatılacak ve engelli bireylerin sorunları, kamu politikalarının etkinliği ve "Engelliler Bakanlığı" kurulmasının gerekliliği üzerine çalışmalar yapılacak. Bu gelişme, aynı zamanda, TBMM’de uzun bir aradan sonra muhalefet tarafından sunulan bir önergenin kabul edilmesiyle dikkat çekiyor ve demokratik uzlaşı kültürünün gelişmesine önemli bir katkı sağlıyor.
Bu gelişme, engelli bireylerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi adına atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.