Halkların Demokratik Kongresi (HDK) soruşturması kapsamında tutuklanan sanatçı Pınar Aydınlar, İstanbul Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Duruşma, çok sayıda siyasetçi, sanatçı ve hak savunucusunun katılımıyla yoğun bir izleyici kitlesi eşliğinde gerçekleştirildi.
GÖZALTI SÜRECİNİ ANLATTI
Savunmasında gözaltı sürecinde yaşadığı zorlukları anlatan Aydınlar, gözaltı sırasında ters kelepçe ile yere yatırıldığını ve başına silah dayandığını belirtti. Aydınlar, “Beni çağırsalar gidip ifade verebilen bir insanım. 25 yıldır konser veren bir sanatçıyım. Evime şafak vakti gelinerek, bana ve aileme itibar suikastı gerçekleştirildi” dedi.
HDK ÇATISI ALTINDA FAALİYET YÜRÜTMEDİĞİNİ BELİRTTİ
Hakkında iddianamede yer alan "HDK Kağıthane Başkanı" ifadesini reddeden Aydınlar, HDK çatısı altında hiçbir faaliyet yürütmediğini ifade etti. “HDK, yasal ve meşru bir sivil toplum kuruluşudur, ancak ben yalnızca HDP'de çalışmalarımı yürüttüm” şeklinde konuştu.
SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARININ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLDUĞUNU VURGULADI
Aydınlar, sosyal medya paylaşımlarının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildiğini belirtti. Sanatçı, "Mir Perwer’i anmak için paylaştığım fotoğraf ve Yeni Yaşam gazetesinin manşetini paylaşmam suç değildir" dedi.
AVUKATINDAN SAVUNMA: "SOMUT DELİL YOK"
Aydınlar’ın avukatı Murat Aksak, müvekkilinin suçsuz olduğunu belirterek HDK’nin bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ve HDK'li olmanın suç olmadığını ifade etti. "Örgüt propagandası yapma" suçlamasının somut delillere dayanmadığını söyleyen Aksak, Aydınlar’ın beraatını ve tahliyesini talep etti.
MAHKEME, TAHLİYE KARARI VERDİ
Mahkeme, savunmaların ardından Pınar Aydınlar’ın tahliyesine karar verdi. Ayrıca, Aydınlar’a imza atma adli kontrol tedbiri uygulanmasına ve dosyanın mütalaasının hazırlanması için bir sonraki duruşmanın 11 Eylül’e ertelenmesine karar verildi.