Bu yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde etkisini artıran kuraklık, Şırnak’ın İdil, Cizre ve Silopi ilçelerinde tarım üretimini derinden etkiledi. İdil Ziraat Odası Başkanı Ahmet Yağan, bölgedeki tarım arazilerinin büyük bir kısmının kuruduğunu belirterek, çiftçilerin büyük zarar gördüğünü söyledi. Yağan, devletin çiftçilerin mağduriyetini gidermesi gerektiğini vurguladı.
"300 Bin Dönüm Arazide Ürün Alınamıyor"
Yağan, "Bu yıl yaşanan kuraklık Şırnak için büyük bir felakete dönüştü. Silopi, İdil ve Cizre’de yağışların yetersizliği nedeniyle araziler kurudu. Sadece İdil’de 300 dönüm arazi kurudu. Toplamda 300 bin dönüm araziyi kaybettik. Çiftçi biçer dahi giremiyor," dedi.
Çiftçiler Borçlanacak
Bölgede kuraklık nedeniyle tarım üretiminin durma noktasına geldiğini ifade eden Yağan, "Devlet yardım etmezse çiftçiler bankalara ve tarım kooperatiflerine borçlanacak. Yapılan barajlar sadece enerji üretimi için var, tarıma faydası yok. 6 yıldır küresel bir kriz var, ama bu yıl çiftçimiz en büyük zararı yaşadı," diye ekledi.
30 Köyde Tarımsal Kriz
Yağan, İdil’e bağlı köylerde de ciddi kuraklık yaşandığını belirtti. Xirabênêrîyan, Xirabekoza ve Xirabemişkê köylerinde, devlet desteği alamayan köylülerin daha fazla mağduriyet yaşadığını söyledi. "İdil’in en az 30 köyünde biçerler arazilere giremiyor. Şırnak’ın daha hızlı çözüm alabilmesi için bölge müdürlüğünün Van’dan Şırnak’a veya Mardin’e bağlanması gerekiyor," şeklinde konuştu.
"Hayvanlarımız İçin Yem Dahi Çıkmadı"
İdil’in Hespist köyünde çiftçilik yapan Ali Uca ise, yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle aktardı: "200 bin lira değerinde gübre aldık, ektiğimiz ürünler kurudu. 130 dönüm buğday, 30 dönüm kırmızı mercimek ve 30 dönüm arpa ektim, hiçbirinden ürün alamadım. Köyümüzde 10 bin dönüm buğday tarlası tamamen kurudu. Hayvanlarımız için saman dahi bulamadık. Mazot desteği de verilmedi. Devletin çiftçiyi görmesini ve yardımda bulunmasını bekliyoruz."